PLOUTAB

Program za izradu krojnih listi

ŠTA JE "PLOUTAB"?

PLOUTAB je program za proračun optimalne seče tabli nekog materijala. Po tome je i dobio ime: PLOče U TABli. Prvenstveno je namenjen za primenu u stolariji, tj. za optimalno sečenje tabli iverice (medijapana, furnira ... ili bilo kojeg materijala). Isto tako moguće ga je primeniti u bilo kojoj delatnosti koja zahteva raspoređivanje pravougaunih površina na drugoj pravougaonoj površini sa minimalnim otpadom.

NOVE MOGUĆNOSTI:

Verzija 3.1 - Detalji na korisničkom interfejsu, prilično ubrzanje proračuna, bolje optimizacija, unos i proračun cene materijala i kant trake, ...

Verzija 2.7 - donosi: Novi korisnički interfejs, potpuno redizajniran Mogućnost istovremenog rada i računanja više projekate unos i štampa kantova i još mnogo sitnih izmena...

Verzija 2.3 - donosi mnogo novina!: Potpuno novi kod za štampanje! Konačno možete pregledati sve stranice u pregledu štampe! NOVO! iste table se štampaju samo jednom! NOVO! možete birati raspored unosa i prikaza dimenzija (širina x dužina) ili (dužina x širina)! NOVO! RAD SA VIŠE PROJEKATA! Možete isovremeno raditi sa više projekata, i spojiti ih sve u jedan novi! NOVO! proračun do 4000 ploča u projektu niz optimizacija u kodu neregistrovan program ima jako malo ograničenja (nemožete snimati i usporenje u štampanju)!

Verzija 2.2 donosi novo: novi instalacioni proces! NOVO! ispravljena greška pri registraciji kod dugih emailova i korisničkih imena! ispravljena greška u proračunu sa quick sort procedurom... novi vizuelni detalji!

Verzija 2.0 donosi MNOGO NOVOG!: kao prvo - help fajl - puna podrška za sve opcije programa! mogućnost registrovanja u LITE ili STANDARD verziju novi vizuelni dizajn, teksture sa bojom drveta ubrzanje svih nivoa proračuna (ubrzan je osnovni algoritam, pa su i svi metodi ubrzani) ubačen je Quick metod proračuna - kao alternativno rešenje za spore mašine/veliki broj ploča ubačen je Parcijalni metod proračuna - kao pravo rešenje za veći broj ploča! možete izabrati Automatic opciju, pa program sam bira najbolji metod! sređen je problem koji se javljao sa prevelikim brojem kombinacija - tako da broj ploča koje se računaju više nije problematično za stabilnost programa također je sređena ozbiljna greška sa oslobađanjem memorije tokom proračuna! štampanje Vaših podataka na rezultatu horizontalni klizač pomoću kojeg možete lakše prelaziti sa table na tablu u rezultatu sve ploče koje su iste imaju istu identifikaciju u rezultatu (do sada su bile različite) novi način tekstualnog prikaza rezultata i na ekranu i na štampanoj stranici u editoru sada možete videti sve ploče koje ste uneli u listi, kao i prikaz ploče samo jednim klikom na listu (dupli klik za editovanje!) ... i još niz sitnica koje nema smisla nabrajati

INSTALACIJA

Instalacija je krajnje jednostavna - jednostavno startujete kompresovanu datoteku PLOUTABx.zip i izaberete u koji direktorijum da se raspakuje. Zatim jednostavno startujete ploutab2x_setup.exe i to je to. NAPOMENA! x označava broj koji može da varira u zavisnosti od aktuelne verzije! Program će automatski pridružiti fajlove tipa .put (koje čuvaju informacije o vašim projektima) sa ovim programom, tako da ćete ih moći otvoriti direktno iz Windows Explorera.

MOGUĆNOSTI PROGRAMA

Program je vrlo fleksibilan i efikasan. Kao prvo, treba razjasniti terminologiju koja se koristi u PLOUTAB-u:

  • TABLA - je površina koja se seče, njenim sečenjem dobijamo manje površine (ploče) i ostatak (koji bi trebao biti što manji u odnosu na površinu tabli).
  • PLOČA - je površina koja nam je potrebna i koju ćemo iseći iz table.
  • OSTACI - su površine koje ostaju pri sečenju i koje nisu iskorišćene. PLOUTAB pokušava da ostavi što je moguće manje ostataka.
  • ORJENTACIJA - nam govori da li su ploče i tabla jednobojni ili ne. Ukoliko je opcija ORJENTACIJA uključena onda se dimenzije (širina i visina) zadržavaju tokom proračuna kako su unete. Ako nije ORJENTISANA onda se prilikom proračuna zanemaruje šta je visina, a šta širina - u rezultatu možemo dobiti ploču koja je rotirana 90 stepeni. Nakon prvog startovanja programa trebali bi da izaberete opciju OPCIJE u kojima ćete podesiti početne dimenzije table, širinu reza (cirkulara), redosled unosa dimenzija... Zatim, opcijom NOVI otvarate novi projekat, i zatim unosite ploče koje vam trebaju, možete podešavati sve opcije, i naravno, možete snimiti projekat na disk, da bi mogli i kasnije da ga koristite. Kada ste uneli sve podatke, opcijom PRORAČUN kako i sam naziv govori počinje proračun rasporeda ploča. Ova operacija može da potraje i nekoliko minuta, u zavisnosti od broja ploča koje ste uneli, da li su one orjentisane ili ne, i naravno od brzine Vašeg računara. Razlog je u ogromnom broju kombinacija koje se ispituju - dodavanjem jedne orjentisane ploče broj kombinacija se povećava 2x, a neorjentisane čak 4x. Rezultat je prikazan sa mnogo podataka, i naravno grafički. Rezultat je moguće štampati, čime dobijate vrlo pregledan projekat na papiru, pogodan za dalje obrade, kao i za arhiviranje. Snimanjem proračunatog projekta pamti se i rezultat, pa nije potreban naknadni proračun kod učitavanja. Program sam prepoznaje format u kojem je projekat snimljen.

ŠTA JE SHAREWARE VERZIJA I PO ČEMU SE RAZLIKUJE OD PUNE VERZIJE?

PLOUTAB je shareware, što znači da ga možete koristiti i kopirati kakav jeste bez ograničenja. Naravno, program morate registrovati da bi mogli u potpunosti da ga koristite. Jedine razlike u odnosu na registrovanu verziju je to što u neregistrovanoj verziji nemožete snimati projekte, postoji usporavajuća procedura prilikom štampanja, i možete unositi do 5 dimenzija ploča po projektu (ali broj komada nije ograničen). To onemogućava profesionalnu primenu programa, ali vam pruža uvid u sve njegove mogućnosti! Slika editora Vidi sliku štampane stranice... Shareware verzija nije vremenski ograničena! Slobodno pošaljite poruku sa Vašim primedbama i sugestijama, čak iako ne nameravate da registrujete program.

KAKO REGISTROVATI PLOUTAB-a?

Prilikom kupovine programa treba da dostavite vaše ime (na koje želite da bude registrovan), email i šifru hardvera. Šifra hardvera se može dobiti otvaranjem prozora za registraciju (prilikom svakog pokretanja neregistrovanog programa biće vam ponuđeno da registrujete program). Dobićete serijski broj kojim ćete registrovati PLOUTAB.

PLOUTAB - program za izradu krojnih listi

Aktuelna verzija 3.1

datum izlaska: 27.01.2015.

PREUZMITE SHAREWARE VERZIJU PLOUTAB PROGRAMA

Da bi preuzeli ovu datoteku morate popuniti sledeća polja, a mi ćemo Vam link za preuzimanje poslati na email adresu koju ste uneli.
Hvala Vam na interesovanju za naš softver!

*Polja označena zvezdicom (*) su obavezna
**Slanjem ovog zahteva, prihvatate da ponekad dobijate informacije od nas na unešenu email adresu. Moći ćete se odjaviti sa liste ako to budete želeli!