Kada izabrati specijalizovan program, a kada integrisan program

Upotreba informacionih tehnologija veoma mnogo je doprinela tome da se preduzeća bolje organizuju i da poboljšaju procese rada u odnosu na prethodne godine dok nisu postojali internet i softverska rešenja. Razvoj i primena softverskih rešenja, uz odgovarajući hardver, omogućili su relativno jednostavno praćenje poslovanja. Kad kažemo poslovanje, pre svega se misli na sve finansijske procese, kontrolu „putovanja“ robe i sirovina, optimizaciju procesa proizvodnje, poboljšano praćenje kadrova, itd., i to sve u integrisanom programu u realnom vremenu.

Integrisani programi

Integrisani programi podrazumevaju jedinstvenu bazu podataka u koju se podaci unose samo jednom, ali za sve potrebne poslovne funkcije.

Šta se time dobija?

Prvenstveno se štedi na vremenu jer se podaci unose samo jednom a ne više puta na različitim mestima. Samim tim smanjuje se mogućnost greške prilikom unosa podataka. Sledeći plus koji se dobija je poboljšanje efikasnosti u radu i ubrzavanje ažurnosti podataka. Integrisan program omogućava jednake parametre u izveštavanju za sve službe i sve procese jer na isti način obrađuje ubačene podatke, bez obzira s koj strane podaci ulaze u bazu. To znači da će i nabavka, i proizvodnja, i veleprodaja, maloprodaja, kadrovsko, finansije i računovodstvo, na potpuno isti način imati mogućnost da sagledaju obrađene podatke i da ih dalje koriste prema svojim potrebama. Integrisan program može da omogući standardne procedure i da na taj način preduzeće smanji i optimizuje svoje troškove jer nema rasipanja resursa.

Specijalizovani programi

Međutim, šta ako se preduzeće ne bavi svim tim standardnim procesima zajedno? Nego se bavi specijalizovanom branšom i treba mu samo jedna vertikala od svega ponuđenog.

Na primer, poljoprivreda koja je usmerena na otkup poljoprivrednih proizvoda.

Vrlo specifična branša koja je često vezana za sezonu u toku godine, angažuje radnu snagu po potrebi, vodi razne evidencije proizvodnje, nabavke, otkupa i prodaje. Administracija za tu delatnost je specifična, veoma zahtevna i vrlo intenzivna u sezoni i ne može se uklopiti u standarde i procedure koje zahteva integrisan program. Za tu i slične branše, na tržištu se mogu naći specijalizovani programi koji nude poslovna rešenja za sve mogućnosti koje se mogu desiti na terenu, bilo da su zakonom propisani ili su proistekli iz prakse korisnika. Ovakvi specijalizovani programi su vrlo praktični, jednostavni za rad i svi zaposleni koji prepoznaju specifičnost delatnosti lako se snalaze u njima.

Dakle, šta je potrebno Vašem preduzeću? Specijalizovan ili integrisan program?

Prvenstveno je potrebno da dobro poznajete procese rada i način poslovanja u preduzeću jer na osnovu toga ćete izabrati program koji će na najbolji i najbrži način omogućiti unos i obradu podataka koji su Vam potrebni i time doprineti boljim poslovnim odlukama i povećanju profita.

Danas na tržištu postoji velika ponuda različitog softvera, od gotovih rešenja bez mogućnosti bilo kakve izmene, preko modularnih rešenja koja omogućavaju proširenje po potrebi korisnika, pa do ponuda u kojima se nudi razvoj namenskog softvera samo za Vaše preduzeće. Uzevši u obzir sve što se nudi, definitivno nije jednostavno izabrati dobar i odgovarajući poslovni softver.

Ovim vodičem pokušaćemo da pomognemo u razmišljanju na ovu temu i pozabavićemo se prednostima i manama i jednih i drugih i trećih rešenja.

Najnovije

Izbor novog poslovnog softvera
Poslovni softver

Vodič za izbor novog poslovnog softvera

Zamena postojećeg poslovnog softvera ne mora biti bauk. Prelazak sa starog na novo poslovno rešenje zaista može biti jednostavno i čak cenovno pristupačnije nego što