ERP poslovni softver za maloprodaju

Poslovni softver za maloprodaju

E-trgovina, unapređenje maloprodajnih procesa, korišćenje poslovnog softvera za maloprodaju, praćenje ponašanja potrošača…šta je zaista bitno za unapređenje maloprodaje? Pročitajte nadalje.

Maloprodaja kao što znamo podrazumeva prodaju robe ili usluga krajnjem korisniku, odnosno kupcu. To se odnosi na prodaju proizvoda u manjim količinama i obično se obavlja putem fizičkih prodajnih mesta, poput trgovina, supermarketa, benzinskih stanica, restorana, kafića i slično. Međutim, danas se maloprodaja obavlja i putem online prodavnica kao rezultat digitalne transformacije poslovanja.

Maloprodaja predstavlja važan deo privrede i čini veliki deo ukupnog prometa u mnogim zemljama. Za maloprodaju je karakteristično detaljno planiranje zaliha i izložba proizvoda na način koji privlači kupce i podstiče prodaju. Stoga, maloprodajne kompanije često koriste različite marketinške i prodajne strategije kako bi privukle kupce i povećale svoj promet. Međutim, da li se u Srbiji maloprodaja i pristup istoj menja dovoljno brzo kako bi ispratila promene na tržištu?

Maloprodaja pod uticajem digitalizacije

Tržište maloprodaje se konstantno menja i prilagođava potrebama i željama kupaca, a tehnologija igra sve veću ulogu u tom procesu. E-trgovina, mobilno plaćanje i poslovni softver za maloprodaju su primeri novih tehnoloških trendova koji su se pojavili u maloprodaji i koji menjaju način na koji kupci kupuju proizvode i usluge, ali i način na koji prodavci pristupaju poslu.

Ključna garancija uspeha u ovom periodu posle Covid-a jeste prevashodno ulaganje u ljude i modernizaciju poslovnih procesa. Jedan od ključnih alata u tome jeste digitalizacija i primena veštačke inteligencije u maloprodajnom sektoru.

U maloprodaji se javlja ogromna količina podataka, posebno ako posmatramo online svet. Online potrošači se smenjuju iz minuta u minut, a njihovo ponašanje i tragovi koje ostavljaju na internetu predstavljaju zlata vredne informacije. Da li će se takve informacije iskoristiti od strane vlasnika i pretvoriti u podatke na osnovu kojih se mogu izvesti kvalitetni zaključci koji biznis mogu pomeriti unapred, zavisi od digitalne informisanosti.

Sa druge strane, obrada pomenute količine podataka zahteva modernizaciju poslovanja i korišćenje digitalizacije koja može pružiti apsolutno više koristi u odnosu na troškove poslovanja.

Važnost poslovnog softvera za maloprodaju

ERP softver je vrsta poslovnog softvera koji pomaže u upravljanju različitim aspektima poslovanja, uključujući prodaju, nabavku, proizvodnju, ljudske resurse, finansije i slično. Za maloprodajni sektor, postoji mnogo ERP softvera koji se mogu koristiti za upravljanje svim aspektima poslovanja. Međutim, kako odabrati pravi poslovni softver, pročitajte na linku.

Poslovni softver igra ključnu ulogu u maloprodaji. On pruža mogućnosti za automatizaciju poslovnih procesa, poboljšanje operativne učinkovitosti i olakšava upravljanje svim aspektima poslovanja. Evo nekoliko razloga zašto je poslovni softver važan za maloprodaju:

 • Upravljanje zalihama: poslovni softver omogućuje učinkovito upravljanje zalihama, čime se smanjuju gubici i troškovi. Softver omogućuje automatsko praćenje zaliha, njihovo naručivanje i raspoređivanje u prodavnicama;
 • Praćenje prodaje: poslovni softver za maloprodaju omogućuje detaljno praćenje prodaje po prodavnicama, proizvodima i vremenskim razdobljima. Na temelju ovih podataka, maloprodajne kompanije mogu bolje planirati svoje zalihe, kampanje i prodajne strategije;
 • Upravljanje finansijama: ERP poslovni softver omogućuje precizno praćenje finansija, uključujući prihode, rashode, profit i gubitak. Softver takođe olakšava vođenje računovodstva i izradu različitih poslovnih izveštaja;
 • Upravljanje ljudskim resursima: poslovni softver olakšava upravljanje ljudskim resursima, uključujući evidenciju radnog vremena, obračun plata i evidenciju o zaposlenima;
 • Viši kvalitet usluga: softver omogućuje bolje praćenje kupaca, njihovih preferencija i ponašanja, što maloprodajnim kompanijama omogućuje personalizaciju usluge i poboljšanje korisničkog iskustva;

softver za maloprodaju

Sve u svemu, poslovni softver može pomoći maloprodajnim kompanijama da poboljšaju svoje poslovanje, smanje troškove i poboljšaju kvalitet usluge koju pružaju kupcima. A na temelju ovih poboljšanja, stvara se veći profit.

TopBusiness ERP softver za maloprodaju

TopBusiness ERP poslovni softver za maloprodaju obuhvata sve procese u poslovanju. Predstavlja moderno softversko rešenje čija je prednost izobilje opcija za poslovanje, ali ujedno i jednostavnost i intuitivnost pri korišćenju softvera. TopBusiness ERP rešenje je namenjeno preduzetnicima, malim i srednjim kompanijama. Shodno postojanju velikog broja maloprodavaca koji ga koriste, TopBusiness ima apsolutno razrađene poslovne mogućnosti u svim procesima maloprodaje. Neke od korisnih prednosti koje bi naveli za TopBusiness poslovni program za maloprodaju su:

 • nepostojanje gužvi na kasi – zahvaljujući brzini rada;
 • račun na čekanju – dok se kupac predomišlja šta mu još treba, moguće je kucati drugi račun, a njegov započeti sačuvati;
 • uvek tačne zalihe;
 • lako inventarisanje;
 • jednostavno nivelisanje cena;
 • štampa nalepnica sa cenama – uz prikaz barkoda, odnos cene u baznoj jedinici mere i drugih zakonskih obaveza;
 • loyaliti program – sakupljanje bodova prilikom kupovine;
 • i još mnogo toga;


TopBusiness je nastao zahvaljujući dugogodišnjim rešavanjem praktičnih problema skladištenja i obrade podataka iz poslovnih procesa u nizu maloprodajnih kompanija, te predstavlja zaista realno i praktično softversko rešenje.

Jedna od generalnih prednosti dobrog poslovnog softvera je podrška i sa aspekta postojanja aplikacija. TopBusiness softver za maloprodaju nudi aplikaciju za podršku magacinskog poslovanja i aplikaciju za terensku prodaju. Sve je naravno povezano i automatizovano sa postojećim TopBusiness ERP sistemom za veleprodaju.

Pri izboru poslovnog rešenja za unapređenje poslovanja, imajte u vidu da ERP poslovno rešenje ne mora biti niti skupo niti komplikovno rešenje. Poslovni softver za maloprodaju treba da obezbedi automatizaciju poslovanja, da obezbedi lakše obavljanje delatnosti po osnovu automatizacije i da samim tim smanji troškove i poveća dobit. Međutim, poslovni softver mora pratiti promene na tržištu kako bi obezbedio nesmetan rad i usklađenost sa novim propisima i zakonima. Da li TopBusiness softver za maloprodaju prati stanje na tržištu, uverite se i sami u našem članku o novitetima u softveru.

Takođe, ne zaboravite ni postojanje kvalitetne korisničke podrške, koja uz TopBusiness ERP softver postoji. Efikasna i kvalitetna korisnička podrška znači da kompanije mogu računati na pomoć u svakom koraku implementacije i korišćenja poslovnog softvera.

Za više informacija posetite naš sajt ili nas kontaktirajte putem e-maila ili telefona.

Najnovije

Izbor novog poslovnog softvera
Poslovni softver

Vodič za izbor novog poslovnog softvera

Zamena postojećeg poslovnog softvera ne mora biti bauk. Prelazak sa starog na novo poslovno rešenje zaista može biti jednostavno i čak cenovno pristupačnije nego što