Tri mita i tri benefita ERP sistema

ERP sistem

Pročitajte koja su to pogrešna uverenja i glavni benefiti ERP sistema koji se najčešće javljaju na našem tržištu i uverite se na koji način i vi možete olakšati i unaprediti svoje poslovanje uz uvažavanje tržišnih zahteva.

1. MIT – ERP sistemi su namenjeni velikim kompanijama

Kada se spomene digitalizacija poslovanja i potreba za ERP sistemima, često se pomišlja samo na velike kompanije. Međutim, to nije tačno, te možemo reći da je to prvi mit vezan za ERP sisteme.

Pogrešno je uverenje da su ERP sistemi skupi i isplativi jedino kada su procesi kompanije dovoljno kompleksni da manuelni rad u kompaniji ne dolazi u obzir. ERP rešenja danas imaju različite pristupačne pakete koji obuhvataju različite module. Modularnost omogućava izbor koje poslovne oblasti ćete obuhvatiti digitalizacijom, a koje ćete nastaviti obavljati po starom. TopBusiness ERP softver obuhvata tri softverska paketa, osnovni, napredni i premium softverski paket. Svaki od softverskih paketa obuhvata određene sektore u okviru kompanije, ali ni jedan ne isključuje mogućnost nesmetanog obavljanja osnovne delatnosti. U zavisnosti od potreba, možete se opredeliti za jedan od tri paketa i u svakom trenutku možete preći na napredniji. Ujedno, u okviru svakog softverskog paketa, u slučaju potrebe, možete aktivirati dodatne funkcionalnosti. Jedna od takvih funkcionalnosti jeste upravo aktuelan zahtev primene elektronskog fakturisanja. Ukoliko vas zanima na koji način možete olakšati manipulaciju sa eFakturama, pročitajte naš članak na ovu temu.

2. MIT – Implementacije ERP sistema su veoma kompleksne i skupe

Drugi veliki mit koji se vezuje za ERP sisteme jeste da je implementacija ERP poslovnog softvera veoma kompleksan poduhvat i stoga i veoma skup poduhvat. Ovo stanovište je možda nekada bilo opravdano, međutim danas u najvećem broju slučajeva više nije. Shodno da postoje ERP softverski paketi koji obuhvataju različite module, implementacija nije toliko duga niti skupa. Ukoliko u velikoj meri poznajete svoje potrebe i procese u poslovanju, implementacija biva još lakša i brža. Isto važi i za potrebe za kastomizaciju ERP rešenja. Ukoliko vaše procese karakteriše standardizovanost, moći ćete brže implementirati poslovno rešenje. Izborom TopBusiness ERP sistema, implementacija obuhvata i pomoć prilikom prelaska sa vašeg postojećeg na naš novi TopBusiness ERP sistem. Prelazak sa jednog na drugo poslovno rešenje u mnogima budi nesigurnost zbog straha od gubitka kontinuiteta evidencije podataka. Međutim, uz TopBusiness to nije situacija. Prelazak na novi softver uopšte ne treba da bude stresno iskustvo, jer smo u mogućnosti da putem excel tabele prenesemo spisak artikala, kupaca, dobavljača, početno stanje lagera, početni saldo potraživanja od kupaca, kao i početni saldo dugovanja dobavljačima.

3. MIT – ERP poslovni sistem teško usvajaju zaposleni u kompaniji

Realna je činjenica je da je za svaki novi softver neophodno vreme da bi se zaposleni uvežbali u korišćenju. Međutim, ukoliko je izbor poslovnog rešenja pravi, ono će zaista doneti mnogo koristi, prednosti i olakšanja obavljanja poslovanja, tako da će i zaposleni to uvideti i rado prihvatiti promenu. Skraćenje potrebnog vremena za manuelni rad, za ponavljajućim zadacima, ispravljanje grešaka, jesu osnovne prednosti za zaposlene.
Kako bi olakšali sam proces prihvatanja novog poslovnog softvera u kompaniji, zaposlene je takođe potrebno uključiti i predstaviti im ceo novi sistem od samog početka. Velika je prednost ako se novo rešenje može prilagođavati potrebama u kompaniji i ako novo rešenje može ličiti na staro kako bi se olakšao rad zaposlenima. TopBusiness ima prednost da predstavlja prilagodljiv softver koji može da isprati sve vaše potrebe. Različiti dokumenti, izveštaji pa i sam korisnički interfejs može biti prilagođen vašim potrebama.

ERP sistem i njegovi benefiti

Usvajanje i pravi izbor poslovnog rešenja u mnogome zavisi i od mogućnosti pružanja obuke za korišćenje softvera. Inicijalna obuka korisnika TopBusiness softvera može se izvršiti u prostorijama Topcode System doo u dogovorenom terminu i dogovorenom trajanju. Dalja obuka se vrši preko interneta, pomoću programa za rad na daljinu – licenciranog Team Viewera (remote desktop conection). Vremensko trajanje i termini obuke su predmet dogovora u zavisnosti od potreba i želja klijenta i unapred se definišu. U okviru implementacije softvera uključena je i obuka i korisnička podrška u prva tri meseca korišćenja softvera.

1. BENEFIT – Viši prihodi biznisa uz ERP sistem

Prema istraživanju Microsofta, čak 61% kompanija koje su digitalizovale svoje poslovanje, ostvaruju više prihode u odnosu na ostale koje nisu. Prema drugom istraživanju Deloitte kompanije, preduzeća koja u većoj meri koriste digitalne tehnologije, ostvarila su 28% više prihoda u posmatranom periodu od pola godine. Korišćenjem poslovnih softvera, poslovanje je moguće obavljati brže, efikasnije i na taj način brže odgovoriti na zahteve tržišta. Time se i povećavaju prihodi. A ukoliko vas detaljnije zanima objašnjenje za potrebom digitalizacije poslovanja, pogledajte naš članak na tu temu.

2. BENEFIT – Niži troškovi poslovanja uz ERP sistem

Ukoliko sagledate koliko vremena su zaposleni u vašoj kompaniji izgubili unoseći isti podatak u bazu podataka više puta. Ili, koliko su vaši zaposleni izgubili vremena kako bi napravili izveštaje koji se odnose na duže vremenske periode, a vama su bili od ključnog značaja za donošenje odluka. Ukoliko sagledate sve kompleksne procese u vašoj kompaniji, sve nepravilnosti i nedostatke, korišćenje poslovnog sistema koji bi isto automatizovao zaista bi smanjio troškove. ERP sistemi automatizuju i pojednostavljuju mnogobrojne poslovne procese i ujedno time snižavaju troškove.

3. BENEFIT – Napredno izveštavanje uz ERP sistem

Rast, razvoj i unapređenje biznisa svake kompanije je moguće ukoliko se sagleda celokupno poslovanje i svi procesi u kompaniji. Na osnovu ovakvog pregleda se prave izveštaji na osnovu kojih se donose pravovremene i dobre odluke. Međutim, ovo nije tako jednostavno ukoliko za to nemate mogućnost. Digitalizacijom poslovanja, odnosno korišćenjem ERP sistema, integrišu se svi poslovni procesi i dobija se uvid u jedinstvenu istinu o vašem biznisu. Ovakvnom postavkom i obuhvatom poslovanja, lako se mogu generisati kvalitetni izveštaji u realnom vremenu. Dati izveštaji mogu obuhvatati različita vremenska razdoblja, poređenje različitih razdoblja, sagledavanje i poređenje različitih metrika. TopBusiness ERP sistem ima ugrađene pivot preglede, koje korisniku pružaju velike mogućnosti dobijanja agregatnih pregleda po njegovoj želji. Za veoma kratko vreme potrebno za savladavanje ovog alata, korisnik će biti u mogućnosti da samostalno dobija tabelarne i grafičke preglede poslovnih podataka.

Postoje brojne prednosti koje dobijajte izborom Topbusiness poslovnog sistema. Najbitnije je istaći da dobijate pouzdan alat za rad i saradnju sa timom koji je spreman da izađe u susret vašim zahtevima. Dobijate mogućnost da uštedite vreme u radu automatizacijom poslovnih procesa. Ujedno imate kvalitetne informacije kroz izveštaje i preglede u softveru, upravljate finansijama i donosite odluke brže, pratite zalihe robe, pratite efikasnost rada zaposlenih, unapredite i modernizujete poslovanje.

Najnovije

Izbor novog poslovnog softvera
Poslovni softver

Vodič za izbor novog poslovnog softvera

Zamena postojećeg poslovnog softvera ne mora biti bauk. Prelazak sa starog na novo poslovno rešenje zaista može biti jednostavno i čak cenovno pristupačnije nego što